Siirry pääsisältöön

Suunnittelijamme

Bruno Mathsson

Bruno Mathsson oli poikkeuksellisen taitava suunnittelija, joka suunnitteli huonekaluistaan sekä mukavia että laadukkaita. Hän on luonut huonekaluklassikoita, jotka ovat tuottaneet iloa sukupolvesta toiseen. Kukaan ei ole jättänyt suurempaa jälkeä moderniin ruotsalaiseen huonekalusuunnitteluun kuin Mathsson.

Mukavat istuimet ovat taidetta, vaikka niiden ei pitäisi olla. Istuinkalusteet tulisi valmistaa niin taiten, että niissä istumisen ei tarvitse olla taidetta.

Bruno Mathsson

Bruno Mathssonin tarina

ON VAIKEAA KUVITELLA, missä ruotsalainen muotoilu olisi tänään ilman arkkitehti ja muotoilija Bruno Mathssonia. Monet pitävät Mathssonia yhtenä 1900-luvun suurimmista huonekalusuunnittelijoista. Hän oli ruotsalaisen modernismin uranuurtajia ja on vaikuttanut uusiin suunnittelijasukupolviin yhdistämällä mukavuuden ja laadun. Mathsson syntyi Värnamon kaupungissa vuonna 1907. Hänelle oli selvää jo varhain, että hän kulkisi omaa polkuaan. Mathsson oli innokas kuntoilija ja talviuimari, joka nukkui suurimman osan vuodesta ulkona erikoisvalmisteisessa sängyssä. Selviytyäkseen kylmästä hän piti päässään lentäjänlakkia, jonka hän oli vuorannut ilmapallosilkillä. Hänen rakkautensa luontoon vaikutti suoraan hänen muotoiluunsa. Mathsson käytti mielellään luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa, nahkaa ja puuta. Mathssonin designista ei juuri löydy suoria kulmia. Sen sijaan hänen luomuksensa muotoiltiin tarkasti ihmiskehoon sopiviksi. Hän istui esimerkiksi lumikinoksessa ja tutki vartalonsa jättämää jälkeä löytääkseen täydellisen kaarevuuden tuoliin.

Kalusteiden ja niitä käyttävien ihmisten VUOROVAIKUTUS säilyi tärkeänä elementtinä suunnittelussa koko hänen uransa ajan. Mathsson ja DUXin Eric Ljung tapasivat 50-luvulla ja ystävystyivät. He käynnistivät läheisen luovan kumppanuuden 1960- ja 1970-luvuilla. Mathsson käytti paljon aikaansa tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Hän kutsui sitä "istumisen mekaniikan" tutkimiseksi. Tällä menetelmällä syntyi kalusteita, jotka on luotu tinkimättömällä sitoutumisella muotoon ja toimivuuteen. DUXilla on ollut kunnia valmistaa Jetson-, Pernilla-, Karin- ja Ingrid-tuoleja vuodesta 1969 lähtien. Nykyään ne tunnetaan kaikkialla maailmassa poikkeuksellisen tyylikkyytensä ja mukavuutensa ansiosta. "Kalusteet tulee valmistaa niin taiten, ettei niissä istuminen vaadi lainkaan taitoa", Bruno Mathsson totesi. Tämän periaatteen pohjalta on syntynyt ikonisia kalusteita, joita on rakastettu sukupolvien ajan.

1907
Bruno Mathsson syntyy Värnamossa.

1930
Mathsson esittelee barokkituolin Värnamossa järjestetyssä näyttelyssä ja palkitaan työstään. Hän matkustaa Tukholmaan hakemaan inspiraatiota.

1937
Mathsson tekee kansainvälisen debyyttinsä Ruotsin paviljongissa Paris Expo -tapahtumassa. ”Swedish Modern” -termi syntyy.

1944
Mathsson suunnittelee Pernilla-tuolin, joka saa nimensä toimittaja Pernilla Tunbergerin mukaan.

1948–49
Mathsson ja hänen vaimonsa Karin matkustavat Yhdysvaltoihin tapaamaan Charles ja Ray Eamesia, Hans ja Florence Knollia, Marcel Breueria ja Frank Lloyd Wrightia.

1966
Jetson-tuoli esitellään. Muodoltaan ainutlaatuisessa lepotuolissa on jousitettu istuin.

1969
Karin-tuoli lanseerataan, ja siitä tulee välittömästi menestys.

1984
Bruno Mathsson -palkinto perustetaan

Bruno Mathssonin suunnittelemat DUX-huonekalut.

Muita DUX-suunnittelijoita