Unisiivous
Rochesterin yliopiston translationaalisen neurologian keskuksen apulaisjohtajan Maiken Nedergaardin tuoreessa tutkimuksessa kävi ilmi, että on olemassa järjestelmä, joka huuhtelee aivojen kuona-aineet pois.
Science-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrottiin, että aivojen ainutlaatuinen jätteenpoistojärjestelmä – glymfaattinen järjestelmä – on aktiivinen pääasiassa nukkuessa.
Imusuonisto hävittää solujätteen muualta kehosta, mutta ei ulotu aivoihin. Aivot pumppaavat aivoselkäydinnestettä aivokudoksen läpi ja huuhtelevat kuonaa takaisin verenkiertoon, jossa se lopulta siirtyy yleiseen verenkiertoon ja lopulta maksaan.
Kuona-aineiden oikea-aikainen poistaminen aivoista on tärkeää. Jos kuonan annetaan kertyä kehoon tai pysyä kehossa liian pitkään, siitä tulee myrkyllistä ja se vaurioittaa tai tappaa soluja. Aivosolut ovat erityisen herkkiä. Monet neurologiset tilat, kuten Parkinson, Huntingtonin tauti ja ALS, liittyvät aineenvaihdunnassa syntyneiden kuona-aineiden aiheuttamiin aivosoluvaurioihin. Esimerkiksi Alzheimerin taudille on tyypillistä beta-amyloidi-nimisen aineenvaihduntajätteen muodostuminen, mikä johtaa dementiaan.