Siirry pääsisältöön

Yläselän kipu & miten sitä voi lievittää

Yläselkäkipu voi estää sinua tekemästä asioita, joita rakastat. Älä anna yläselkäkivun haitata elämääsi. Tunnista kivun taustalla oleva syy ja hoida se, jotta voit elää täyttä elämää. Seuraavassa käymme läpi yleisimpiä yläselkäkivun syitä sekä kerromme muutamista keinoista, joilla niitä voi hoitaa.

Mikä aiheuttaa yläselkäkipua?

Nivel- tai välilevyongelmat

Yläselkäkipu voi johtua vammasta tai rappeumasta, kuten välilevynpullistumasta, murtumasta tai nikamavälilevyn rappeumasta. Lisäksi nivelet, jotka yhdistävät kylkiluut selkärankaan, voivat ärtyä tai vahingoittua. Lääkäri voi auttaa sinua selvittämään, onko yläselkäkivun syynä nivelistä tai välilevyistä johtuvat ongelmat.

Lihasärsytys

Yläselässä on suuria lihasryhmiä, jotka yhdistävät lapaluita, rintakehää ja muita kehon osia. Nämä lihakset ovat monilla kipeät, sillä ne vahingoittuvat tai rasittuvat helposti liikaa monista eri syistä ja erilaisista aktiviteeteista. Vaikka et tekisikään rankkoja yläselkää rasittavia treenejä, hartioiden alueelle voi varastoitua paljon jännitystä, mikä voi aiheuttaa yläselkäkipua. Huono asento ärsyttää usein yläselän lihaksia, kuten kumara työskentelyasento työpöydän äärellä, nukkuminen sängyllä, joka ei tue kehoa, ja liian kovien tai pehmeiden tyynyjen käyttö.

Kenellä yläselän kipeytymisen riski on suurin?

Kenen tahansa yläselkä voi kipeytyä, mutta urheilijat kärsivät hieman todennäköisemmin yläselän ja hartian seudun vammoista. Olkapäiden vammat esiintyvät yleensä nivelissä hartioiden ja käsivarsien välillä. Kova harjoittelu kuten soutu, jalkapallo tai paini voivat rasittaa yläselän suuria lihasryhmiä ja aiheuttaa venähdyksiä tai rasituskipua.

Miten yläselkäkipua hoidetaan?

Hieronta tai kuuma-/kylmähoito

Jos yläselkäkipusi on melko lievää, saatat saada suurta apua hieronnasta. Voit myös kokeilla lievittää lihasärsytystä ja turvotusta lämpötyynyillä ja/tai jääpaloilla (saatat huomata kylmän ja kuuman vaihtelun auttavan erityisen hyvin). Myös itsehoitokipulääkkeet voivat lievittää kipua. Nämä keinot yksinään eivät kuitenkaan välttämättä ratkaise yläselkäkivun perimmäisiä syitä.

Fysioterapia ja/tai leikkaus

Jos sinulla on jokin tietty yläselkäkipua aiheuttava vaiva, vamma tai sairaus, lääkärisi saattaa suositella hoidoksi leikkausta ja sen jälkeen fysioterapiaa tai pelkkää fysioterapiaa. Fysioterapeutit voivat yläselkääsi vahvistamalla tukea toipumistasi vammasta, helpottaa nivel- tai välilevyrappeuman oireita sekä auttaa ehkäisemään uusien vammojen syntymistä.

Stressitekijöiden poistaminen ja kalusteiden vaihtaminen tukea antaviin

Jos jokin elämän osa-alue aiheuttaa sinulle kohtuutonta stressiä, olipa kyse työstäsi tai vauhdikkaasta kotielämästä, yritä löytää ratkaisu ongelman perimmäiseen syyhyn. Mieti, voisiko uusi työ tai uuteen tehtävään siirtyminen työpaikallasi parantaa työn ja vapaa-ajan välistä tasapainoa. Kysy itseltäsi, mistä voit löytää enemmän aikaa oman hyvinvointisi parantamiseen. Useimmilla meistä lihasjännitys kertyy yläselkään niskan alapuolelle ja lapaluiden väliin. Stressin vähentäminen ei ainoastaan vapauta selän ja niskan jännitystä, vaan myös antaa fyysistä ja henkistä vapautta. Se taas parantaa tuottavuutta työssä ja auttaa sinua nauttimaan vapaa-ajastasi enemmän.

Yläselkäkipua voi pahentaa myös vääränlainen työpöytä, tuoli tai muu käyttämäsi huonekalu. Jos sinulla on nukkumisvaikeuksia tai heräät yläselkäkipujen vuoksi, todennäköisesti syyllinen on sänky. Vietät noin kolmanneksen elämästäsi sängyssä. Olet itsellesi ja omalle hyvinvoinnillesi sen velkaa, että perehdyt hyvän sängyn tärkeyteen ja investoit patjaan, joka tukee kehoasi ja selkääsi ja pitää sen luonnollisen rennossa asennossa. Hyvä patja edistää hyvän ja korjaavan unen saamista.

DUX-sänky on suunniteltu helpottamaan kaikenlaista selkäkipua, yläselkäkipu mukaan lukien. Jos kärsit yläselkäkivusta, kannattaa kokeilla DUX-tyynyjä ja innovatiivista, jousitettua DUX Xleep -tyynyä. DUX-tyynyjen ja -patjojen antama jatkuva tuki voi auttaa sinua saamaan kaipaamaasi lepoa, jotta heräät täysin levänneenä. DUX-sängyn pintapainetta helpottava tuki voi auttaa lievittämään selkäkipuja ja parantaa unen laatua, vaikka kärsisit kroonisesta sairaudesta johtuvasta yläselkäkivusta. DUX-sänkyjä on saatavana maailmanlaajuisesti  jälleenmyyjiltämme.

Aiheeseen liittyvää