Siirry pääsisältöön

Vuoraa pesäsi haahkan untuvalla

"Lamborghineja valmistetaan joka vuosi enemmän kuin haahkanuntuvapeittoja"

Haahkan untuvalle ei ole vertaista. Haahka on suojeltu laji, joten vain hautovilta naarailta luonnostaan irtoavaa untuvaa saa kerätä. Pesimäaikaan munia hautovat naaraat kasvattavat erittäin pöyheän untuvakerroksen alavatsalleen. Sen välityksellä linnun kehon lämpö siirtyy suoraan haudottaville munille. Kun odottavat äidit lähtevät pesästä syömään, koulutetut kerääjät käyvät varovasti keräämästä irronneet untuvat ja korvaavat ne oljella.

Yhteen peittoon tarvitaan yli 60 pesästä kerätyt untuvat, painossa määrä vastaa noin kiloa. Arvokasta haahkan untuvaa saadaan vuodessa on noin 2 267 kiloa koko maailmassa. Hanhenuntuvaa taas pystytään tuottamaan vuositasolla jopa kymmeniätuhansia tonneja.

"Lamborghineja valmistetaan joka vuosi enemmän kuin haahkanuntuvapeittoja", toteaa Michael de la Place, joka ylellisiä vuodevaatteita valmistavan St. Genéve -yrityksen perustajana tuntee haahkan untuvan. "Haahkanuntuvapeitto on peittojen ehdotonta aatelia — mikään muu ei tule edes lähelle." Se on varmasti mukava ajatus kaikista, jotka haluavat vain parasta. DUXin valikoimassa se tarkoittaa silkkipäällysteistä DUX Super King Winter -peittoa, jonka hinta on 9 770 euroa.

Michael de la Place toimii Downmarkin puheenjohtajana, ja siksi ei ole mikään ihme, että hän suhtautuu niin intohimoisesti haahkanuntuvaan. Downmark on voittoa tavoittelematon järjestö, joka pyrkii edistämään laadukasta ja eettistä untuvantuotantoa. DUX on saanut käyttöönsä de la Placen epätavallisen asiantuntemuksen, sillä hän tekee yhteistyötä DUXin kanssa muun muassa peittojen, lakanoiden ja tyynyjen suunnittelussa. Hänen laaja tietotaitonsa untuvasta ja puuvillasta mahdollistaa poikkeuksellisten laadukkaiden ja toimivien mallien suunnittelun.

"Mitä pienempiä ilmataskut ovat, sitä parempi on materiaalin eristyskyky", kertoo de la Place. Haahkanuntuvan höyty on poikkeuksellisen ohutta, ja sen paksuus on vain murto-osa ihmisen hiuksen paksuudesta. Höyty kiinnittyy luonnollisesti yhteen muodostaen erittäin pehmeän massan, joka painaa paljon vähemmän kuin muut untuvat. "Haahkanuntuva on kaksi kertaa niin hienoa kuin hanhenuntuva, joten se on talvella paljon lämpimämpää. Kesällä se hengittää paremmin, ja siksi haahkanuntuva on myös viileämpää." Juuri niin — laadukas peitto pitää kehon lämpötilan tasaisena huoneen lämpötilasta riippumatta, minkä ansiosta haahkanuntuvapeittoa voi käyttää ympäri vuoden.

Kylmä elinympäristö, lämpimät peitot

Haahka asuu yleensä subarktisella alueella ja viettää suurimman osan elämästään napapiiriä ympäröivillä merialueilla. Untuvan uskomattomat eristysominaisuudet suojaavat haahkoja kirjaimellisesti jäätymiseltä — talvilämpötila voi Pohjois-Atlantilla laskea alle nollan asteen. Meri pysyy nestemäisenä vain sen suolapitoisuuden vuoksi.

Suurin osa haahkoista pesii Islannissa. Haahkanuntuvan kerääminen on vanha islantilainen ammatti, jota on harjoitettu vuosituhannen ajan. Vaikka haahkat ovat villieläimiä, ne ovat oppineet sietämään ihmistä niin hyvin, että joitakin niistä voi jopa silittää niiden istuessa pesässään.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat vahvistaneet, että haahkat ja niiden munat eivät vahingoitu untuvan korjaamisesta. Itse asiassa yhä useammat kerääjät ovat luonnonsuojelusta kiinnostuneita vapaaehtoisia, jotka kannattavat näiden samaisten lintujen rauhoitusalueiden perustamista, joiden untuvia he keräävät. On myös hyvä huomata, että haahkanuntuva on ainoa untuva, jotka kerätään luonnosta — kaikki muu untuva on lihateollisuuden sivutuotetta.

Aito asia

Harvinaisuuden ja untuvan korkean hinnan vuoksi markkinoilla on myös väärennettyjä haahkanuntuvapeittoja. De la Placen mukaan on kuitenkin helppo testata, sisältääkö peitto haahkanuntuvaa vai ei. "Koska haahkanuntuvat tarttuvat kiinni toisiinsa, voit testata peiton aitouden näin: nosta peiton kulmaa ja tartu sen sisällä olevaan untuvaan ja yritä sitten vetää untuvat erilleen", neuvoo de la Place. Jos untuvat tuntuvat tarttuneen kiinni toisiinsa, tiedät peiton olevan aitoa haahkanuntuvaa."