Siirry pääsisältöön

Mitä uni oikeastaan on

Vilke- eli REM-uni auttaa sinua ymmärtämään itseäsi paremmin.

Furthermore ja DUXIANA esittelevät Life, Awakened -sarjan, jonka videot ja artikkelit kertovat, miten syvä, palauttava uni edistää aktiivista ja terveellistä elämää.

"Hyvin  nukutun yön  lisäksi haluat nähdä hyviä unia", toteaa Rubin Naiman, lääketieteen tohtori ja Tucsonissa sijaitsevan Arizonan yliopiston Integratiivisen lääketieteen keskuksen kliininen apulaisprofessori. "Ihmiset, jotka eivät oikein näe unia, ovat psykologisesti tukossa, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi masennusta ja ahdistuneisuutta päivittäisessä elämässä."

Unia nähdään yleensä vilke- eli REM-unen aikana  . Se on monin tavoin aivojen tärkeintä aikaa käsitellä muistoja ja kaivautua mielen syvyyksiin. Vaikka yhteyttä ei ole täysin ymmärretty, unien näkeminen liittyy vahvasti henkiseen terveyteen.

Oikeanlaisten strategioiden avulla voit hyödyntää unta ja käyttää sen tarjoamia voimavaroja tehokkuutesi parantamiseen, erilaisten ongelmien ratkaisemiseen ja moneen muuhun asiaan. Näin se onnistuu:

Unet auttavat sinua käsittelemään tunteitasi. 

Pidä REM-unta ilmaisena terapiaistuntona. "Käsittelemme REM-unen aikana kokemuksia, joita emme ole käsitelleet valveilla ollessamme", Naiman sanoo ja lisää, että noin kaksi kolmasosaa unista sisältää kielteisiä tunteita, kuten pelkoa tai ahdistusta. Uni on siksi terveellistä: Se tarkoittaa, että käsittelet unessa tunteita tai tapahtumia, jotka olet saattanut jättää huomiotta päivän aikana.

Unen avulla ihminen pystyy käsittelemään hänelle tapahtuneita asioita tiedostamattomalla tasolla. Unien näkemisen lisäksi myös unien muistaminen liitetään hyvään mielenterveyteen.

Hyödynnä unesi:

Voit parantaa unien muistamista pitämällä unipäiväkirjaa. Pane päiväkirja sänkysi viereen ja kun heräät, yritä muistaa viimeinen unesi. Palautettuasi sen mieleesi kirjoita se välittömästi muistiin. Sinun pitäisi alkaa 7–10 päivän kuluessa muistaa uniasi useammin.

Kysy myös lääkäriltäsi, olisiko B6-vitamiinin käytöstä sinulle hyötyä: Australialaisen Adelaiden yliopiston tuore tutkimus on osoittanut, että ihmiset muistavat paremmin unensa, jos he ottavat B6-vitamiinia 240 milligrammaa ennen nukkumaanmenoa.

Unet ovat mahdollisuus ajatella luovasti.

Hyödynnä unesi: 

Ihmiset saavat usein älynväläyksiä torkkuessaan. "Unilla on aivan omanlainen logiikkansa, minkä ansiosta ne antavat mahdollisuuden ajatella luovasti sen sijaan, että ajatus kulkisi aina samoja ratoja", sanoo psykologian apulaisprofessori Deirdre Barrett Harvard Medical Schoolista Bostonista. Hän on haastatellut useita urheilijoita, jotka ovat keksineet tapoja parantaa suorituskykyään samalla, kun he makaavat omassa sängyssään tiedottomassa tilassa. Eräs tennispelaaja esimerkiksi uneksi (kirjaimellisesti) itselleen paremman tavan syöttää. Kirjassaan The Committee of Sleep Barrett kertoo yksityiskohtaisesti, miten unen aikana voi ratkaista ongelmia. Kirjoita ennen nukkumaanmenoa ongelmasi ylös, visualisoi se ja kerro, että haluat ratkaista ongelman sillä välin, kun nukut. Mietiskele näkemääsi unta muutaman minuutin ajan herättyäsi. (Pidä kynä ja paperi lähellä siltä varalta, että satut saamaan heureka-oivalluksen.) Barrett pyysi yliopisto-opiskelijoita ratkaisemaan henkilökohtaisia ongelmiaan unen aikana. Noin puolet oli nähnyt unta ongelmastaan, ja useimmat opiskelijoista kokivat löytäneensä ratkaisun ongelmaansa.

Unet varoittavat mahdollisista terveysongelmista. 

Unijaksot voivat nostaa mieleen piileviä terveysongelmia. "Kun nukumme, aistimme antavat meille palautetta, joka jää päivällä huomiotta, sillä huomiomme on kiinnittynyt hereillä ollessa muihin asioihin", Barrett kertoo.

Tutkijat ovat havainneet, että monet naiset näkevät unta rintasyövästä ennen diagnoosia. Tutkimukset  osoittavat myös, että idiopaattinen RBD, jossa ihmiset näkevät hyvin eläviä, rajuja ja väkivaltaisia unia, ennustaa jo varhaisessa vaiheessa rappeuttavien sairauksien, kuten Parkinsonin ja dementian, ilmenemistä.

Toisessa Sleep Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa  havaittiin,  että uniapneaa sairastavilla on usein painajaisia, jotka katosivat 91 prosentilla potilaista, kun he alkoivat käyttää CPAP-laitetta.

Unet eivät silti osaa ennustaa tulevaisuutta. "Unet ovat pikemminkin varhainen varoitusjärjestelmä, joka voi antaa merkkejä mahdollisista ongelmista. Myöhemmin valveilla olon tilassa ongelmat joko varmistuvat tai sitten eivät", sanoo lääketieteen tohtori Kelly Bulkeley,  Sleep and Dream -tietokannan johtaja.

Hyödynnä unesi: 

Unen merkitys voi olla enemmänkin vertauskuvallinen kuin kirjaimellinen. "Saatat joutua kaivamaan hieman syvemmälle selvittääksesi, mitä unessasi esiintynyt syöpä tarkoittaa sinulle", Naiman sanoo. "Kun ryhdyt kiinnittämään säännöllisesti huomiota uniisi, alat ymmärtää paremmin, mitä ne tarkoittavat." Kannattaa käydä lääkärillä, jos kärsit RBD:stä tai jos yölliset tapahtumat viittaavat todellisiin ongelmiin. Jos unesi liittyvät johonkin tiettyyn terveysongelmaan, voi olla aika varata se kauan lykkäämäsi lääkäriaika.

Optimaalinen terveys on seurausta kolmesta tekijästä: kuntoilu, ravitsemus ja uni. Furthermore ja DUXIANA tarjoavat yhteistyössä artikkelisarjan, joka auttaa sinua priorisoimaan nämä kolme terveydelle tärkeää osa-aluetta ja voimaan mahdollisimman hyvin. Lue kaikki  Furthermore-artikkelit täältä ja valmistaudu heräämiseen.

 

Aiheeseen liittyvää