Siirry pääsisältöön

Miksi nesteyttäminen auttaa saamaan hyvät unet

Tämä on ote Life, Awakened -sarjasta – sarjan videot ja artikkelit kertovat, miten unen voiman hyödyntämällä voi elää aktiivista ja terveellistä elämää.

Liikunnan ja hyvien ruokatottumusten lisäksi asiantuntijat pitävät unta yhtä tärkeänä urheilijan terveydelle ja fyysiselle suorituskyvylle. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että huoneen lämpötilan ja elektronisten laitteiden valon kaltaisten tekijöiden lisäksi myös nesteytyksellä on vaikutusta korjaavan unen saamiseen. Yhdysvaltalaisen National Sleep Foundationin mukaan nestevajaus voi heikentää unta ja saada sinut tuntemaan itsesi uneliaaksi ja ärtyneeksi päivän aikana.

"Myös vähäinen nestehukka tekee unesta kevyempää", toteaa uneen erikoistunut lääkäri Chris Winter Virginian Charlottesvillestä. Hän pitää nesteytysväliä tärkeänä.

1: JUO LASILLINEN VETTÄ HETI HERÄÄMISEN JÄLKEEN

Menetämme nukkuessamme merkittävän määrän vettä hengityksen välityksellä, kertoo Winter. Hän suosittelee kylmän tai huoneenlämpöisen vesilasillisen juomista heti ensimmäiseksi aamulla. "Veden lämmittäminen kehonlämpöiseksi vaatii enemmän ponnistelua keholtasi, mikä auttaa kiihdyttämään aineenvaihduntaa", hän kertoo. Jos haluat lisää energiaa, kokeile puristaa sekaan sitruunaa tai jotain vastustuskykyä lisäävää ravintolisää, esimerkiksi punahattu-uutetta.

2: ODOTA KAHDESTA KOLMEEN TUNTIA HERÄÄMISEN JÄLKEEN, ENNEN KUIN JUOT KAHVIA

Winter suosittelee kofeiinin nauttimista vasta aamutreenin jälkeen tai ainakin vasta muutaman tunnin kuluttua heräämisestä. "Kofeiini toimii nesteenpoistajana. Koska jo herätessäsi kärsit nestevajeesta, paras tapa aloittaa päivä on nesteyttää kehoa vedellä", Winter kertoo. "Pidä huoli, että nesteytät kehoasi vedellä niin ennen treeniä kuin sen aikana", hän lisää. Sen jälkeen voit siemailla aamukahvisi tai valita kevyemmän vaihtoehdon, jossa on enemmän antioksidantteja. "Valmistan kupillisen Viking-kahviksi kutsumaani kahvia HIIT-harjoittelun jälkeen", sanoo New Yorkissa työskentelevä malli ja reseptisuunnittelija Silja Danielsen. "Kahvi on valmistettu kollageenista ja ruoansulatusta edistävästä kardemummasta."  "Uniasiantuntijat suosittelevat lopettamaan kofeiinipitoisten juomien juomisen hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Kofeiini on stimuloiva aine, joka voi haitata unirytmiä jopa 12 tunnin ajan."

3:JUO VETTÄ RUOAN KANSSA

On tärkeää juoda vettä säännöllisin väliajoin, mutta erityisesti aterioiden yhteydessä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että se edistää ruoansulatusta ja auttaa kehoasi imemään ravinteita. Yritä syödä päivän mittaan esimerkiksi parapähkinöitä ja omega-3-pitoista kalaa, sillä ne sisältävät unta parantavia ravinteita, kuten seleeniä ja magnesiumia.

4: KOKEILE KULTAISTA LATTEA ILTAPÄIVÄLLÄ

Valitse lounaan jälkeen kofeiiniton juoma, sillä kofeiini voi viipyä kehossasi jopa kuusi tuntia ja hankaloittaa rauhoittumista. Kokeile nesteyttää kahvin sijaan kehoasi tällä vegaanisella reseptillä. "Tykkään juoda tätä juomaa iltapäivällä tai alkuillasta, koska se antaa energiaa, mutta ei silti haittaa unta", Danielsen kertoo. Juoma on erinomainen valinta, sillä siinä on kurkumaa, joka tunnetaan tulehdusta torjuvana mausteena. Lisäksi se voi auttaa lihaksia uusiutumaan. "Kurkuma voi myös auttaa laskemaan kehon lämpötilaa ja helpottamaan nukahtamista", lisää Winter.

5: JUO LASILLINEN VETTÄ ENNEN NUKKUMAANMENOA

Kuivumisesta johtuvat jalkakrampit voivat häiritä untasi. Siksi ennen nukkumaanmenoa kannattaa juoda nestettä. ”On väärinkäsitys, että heräät vessahätään, jos nesteytät kehoasi ennen nukkumaanmenoa”, Winter toteaa. "Jos sinulla ei ole virtsarakon ongelmia, heräät useimmiten ulkoisten ärsykkeiden, kuten liian kostean huoneilman, seurauksena. Koska olet hereillä, tunnet tarvetta käydä vessassa."

Saat kultaisen maidon reseptin klikkaamalla tästä.

Ihanteellinen terveys on seurausta kolmesta tekijästä: kuntoilu, ravitsemus ja uni.  DUXIANA tarjoaa Furthermoren kanssa artikkelisarjan, joka auttaa sinua priorisoimaan nämä kolme terveydelle tärkeää osa-aluetta ja voimaan mahdollisimman hyvin. Lue kaikki  Futhermoren artikkelit täältä ja valmistaudu heräämiseen.

Aiheeseen liittyvää