Siirry pääsisältöön

Keskiselän kipu & miten sitä voi lievittää

Rintarangan aluetta (ylä- ja keskiselkä) voi särkeä useista eri syistä.  Yleensä keskiselän kipu ei ole seurausta mistään vakavammasta selkärangan ongelmasta. Keskiselän kipu voi kuitenkin johtua sekä elämäntyyliin liittyvistä seikoista että vakavammista vammoista ja sairauksista. Tutustu keskiselkäkivun yleisimpiin syihin, riskitekijöihin ja hoitomuotoihin.   

Mikä aiheuttaa keskiselän kipua?

Loukkaantumiset

Vaikka yritämme kaikin keinoin suojata itseämme loukkaantumisilta, ne ovat yksi yleisimmistä keskiselän kivun aiheuttajista. Loukkaantumista voi seurata välilevynpullistuma, revähdys tai vakava murtuma. Ihmisen rintaranka on erittäin vahva ja joustava, sillä se on rakennettu tukemaan ylävartaloa ja sisäelimiä. Jos sinulla on rintarangan alueen kipua, se johtuu todennäköisesti jostakin fyysisestä tai ulkoisesta vammasta keskiselän alueella.

Sairaudet

Keskiselän kipu voi johtua monista eri sairauksista. Nivelrikko ja nikamavälilevyn rappeuma aiheuttavat kipua rintarangan alueella. Lisäksi keskiselän kipu voi olla sappirakosta johtuvaa tai jopa sydänkohtauksen oire (yleisemmin naisilla). Jos tunnet äkillistä ja jatkuvaa keskiselkäkipua, joka kestää kerrallaan kauemmin kuin muutaman minuutin, hakeudu välittömästi lääkäriin.

Huono asento

Vietätkö päiväsi huonossa asennossa tietokoneen ääressä tehden töitä tunti toisensa jälkeen? Nukutko huonossa asennossa levottomasti pyörien ja kääntyillen yrittäen löytää mukavaa asentoa? Huono ryhti niin päivä- kuin yöaikaan voi aiheuttaa keskiselän kipua, josta voi olla vaikea päästä eroon muuttamatta omia tottumuksiaan ja ympäristöään jollain tavalla.

Ketkä kuuluvat keskiselkäkivun riskiryhmään?

Lähes kaikki voivat kokea keskiselän alueen kipua. Keskiselän alueen kipu ei ole yhtä tyypillinen raskauden kaltaisissa tiloissa, jotka rasittavat enemmän alaselkää. Keskiselän kivut voivat yleistyä ikääntyessä, kuten useimmat muutkin selkäkivut.

Miten keskiselkäkipuja hoidetaan?

1. Kivun lievittäminen

Jos kärsit lievästä tai ajoittaisesta keskiselän kivusta, voit kokeilla lievittää kipua lämmöllä tai kylmällä. Lämpötyyny lievittää selän jäykkyyttä ja kipua, kun taas jää voi auttaa vähentämään turvotusta. Voit myös kokeilla itsehoitokipulääkkeitä (noudata pakkauksen ohjeita). Jos kipu kuitenkin jatkuu, on aika varata lääkäriltä aika.

2. Tunnista kivun perussyy

Lääkäri tai kiropraktikko voi auttaa sinua löytämään rintarangan kivun perimmäisen syyn. Saatat saada lähetteen erikoislääkärille, joka pystyy diagnosoimaan kivun alkuperän tai ainakin eliminoimaan rintarangan kivun yleiset syyt. Kun saat lääketieteen ammattilaiselta diagnoosin, voit aloittaa hänen valvonnassaan hoidon, joka auttaa pitämään sairauden tai vamman hallinnassa.

3. Fysioterapia

Fysioterapeutin johdolla voit vahvistaa heikkoja selkälihaksia erilaisten harjoitteiden avulla. Vahvistamalla selkää voit ehkäistä tulevia vammoja tai laukaista liiallisesta rasituksesta aiheutuvia jännitystiloja.

4. Hyvän asennon löytämisen esteet

Huonekalujen ergonomisuus on tärkeää etenkin silloin, kun niissä viettää paljon aikaa. Panosta hyvän toimistotuolin hankintaan ja muuta työpöydän ja tietokoneen korkeutta, jotta saat pidettyä yllä hyvää ryhtiä työskennellessäsi. Jos uppoat vanhaan sohvaasi lähes tulkoon rintaa myöten, sinun kannattaa alkaa katsella uutta sohvaa. On koittanut aika alkaa etsiä uutta sänkyä, jos heräät aamuisin keskiselän kipuun.

Vaikka keskiselän kipusi johtuu nikamavälilevyn rappeuman tai nivelrikon kaltaisesta sairaudesta, kehoasi tukeva sänky voi lievittää selkään kohdistuvaa painetta, auttaa lihaksia rentoutumaan, parantaa verenkiertoa ja antaa sinulle kaipaamasi levon. DUX-sänky on suunniteltu antamaan paineetonta tukea koko yön ajan – joka yö. Olipa selkäkipusi perimmäinen syy mikä tahansa, voit saada DUXIANAn sängystä apua keskiselän kipuihin. Hyvä sänky voi tukea lääkärisi suosittelemia hoitoja.

PASCAL-KASETTIJÄRJESTELMÄ

Mukauta oma puolesi sängystä itsellesi sopivaksi