Siirry pääsisältöön

Uneksi kutsuttu toiminta

Useimmat ihmiset arvostavat unta, koska se on ihanan levon aikaa. Tutkimusten mukaan nukkuminen on kuitenkin hyvin aktiivista. Nukkuva muuttaa asentoa läpi yön — se on sekä normaalia että hyödyllistä hyvän verenkierron ylläpitämiseksi. Elimistö vapauttaa nukkuessamme tärkeitä hormoneja. Immuunijärjestelmämme uusiutuu. Aivoissa tapahtuu tärkeää puhdistumista kuona-aineista.

Kaksi erilaista unitilaa

Kaksi unen vaihetta ovat REM-uni, joka on lyhenne sanoista Rapid Eye Movement, ja NREM, joka on lyhenne sanoista non-Rapid Eye Movement.

NREM

Kun olemme nukahtamaisillamme, vaivumme NREM-uneen. NREM-uni koostuu unen kaikista neljästä vaiheesta. REM-unta kuitenkin esiintyy jaksoittain koko unikierron ajan.

REM

Ensimmäinen REM-jakso alkaa noin 90 minuutin kuluttua nukahtamisesta, ja se toistuu noin 90 minuutin välein, välin pidetessä loppuyöstä.

  • Tuottaa energiaa aivoille ja keholle
  • Tukee päivän aikana tapahtuvaa toimintaa
  • Aivot ovat aktiiviset ja näkevät unia.
  • Silmät liikkuvat nopeasti luomien alla.
  • Keho muuttuu liikkumattomaksi ja lihakset ovat veltot.

REM-uni vie unten maailmaan

REM on saanut nimensä tämän univaiheen aikana tapahtuvista silmän vilkkaista liikkeistä. Univaiheelle on tunnusomaista myös yhtäkkinen ja dramaattinen lihasjänteyden menetys. REM-unen aikana ihmisen luustolihakset ovat itse asiassa lamaantuneessa tilassa. Aivoaaltojen aktiivisuus on tasolla, joka vastaa valveillaoloa, ja tässä univaiheessa nähdään unia. Tutkijat dokumentoivat REM-unen vuonna 1953. Koska unet olivat tärkeä osa psykologista tutkimusta, havaintoa pidettiin mullistavana. Tässä on ote on tutkijoiden raportista:

Se muistin virkeys, joka ilmeni keskellä yötä tutkittavan herätessä silmien liikkuessa nopeasti, oli suorastaan ihmeellistä. Se [näytti avaavan] ... jännittävän uuden maailman tutkittaville, joiden aiemmat muistikuvat unista olivat olleet seuraavana aamuna hämäriä. Sen sijaan, että tutkittava olisi nähnyt vain ohikiitävän vilahduksen unen maailmasta joka yö, he pystyivät näkemään ja muistamaan jopa kymmenen tai kaksitoista unta joka yö.
(Dement, 1978, s. 37; kirjattu Pineliin, 1993)

Mitä tapahtuu nukkuessasi?

NREM-unen syvissä vaiheissa (vaiheet 3 ja 4) keho korjaa ja uudistaa kudoksia, rakentaa luuta ja lihaksia ja vaikuttaa myös vahvistavan immuunijärjestelmää. Kun ikäännyt, nukut kevyemmin ja uni ei ole enää yhtä syvää. Unen määrällinen vähentyminen liittyy myös ikääntymiseen, vaikka tutkimukset osoittavat, ettei tarvittavan unen määrä näytä vähentyvän iän myötä. Jos uni jää lyhyeksi, elimistöllä ei ole aikaa suorittaa kaikkia vaiheita, joita tarvitaan lihasten korjaamiseen, muistin parantamiseen ja kasvun ja ruokahalun säätelemiseen. Herätessämme emme jaksa yhtä hyvin keskittyä, tehdä päätöksiä tai panostaa täysillä kouluun, työhön ja sosiaaliseen elämään.

Aiheeseen liittyvää